Το ανεύρυσμα της ανιούσας αορτής

Χρειάζεται να κάνω προληπτικό έλεγχο (screening) για πιθανό ανεύρυσμα της ανιούσας αορτής;

Ερώτηση 5

Τα ανευρύσματα της ανιούσας αορτής που αφορούν την αορτική ρίζα έχουν συχνά γενετική αιτιολογία. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έλεγχος στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ενός τέτοιου περιστατικού. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνει τόσο κάθετα (γονείς και απόγονοι) όσο και οριζόντια (αδέλφια).

Στην περίπτωση συνδρόμου Marfan η κληρονομικότητα είναι αυτοσωμικού επικρατούντα τύπου. Το σύνδρομο προκαλείται συνήθως λόγω μεταλλάξεων στο γονίδιο της φιμπριλλίνης-1 αλλά είναι δυνατόν να είναι υπεύθυνες και άλλες μεταλλάξεις. Η κλινική έκφραση του συνδρόμου Marfan παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ακόμα και μέσα στην ίδια οικογένεια και η νόσος μπορεί να "πηδήξει" μια γενιά. Συχνά ανακαλύπτουμε στο οικογενειακό ιστορικό ξαφνικούς θανάτους. Μόνο 15-25% των περιπτώσεων οφείλονται σε κάποια νέα μετάλλαξη.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανεύρυσμα σε κάποιο άλλο τμήμα της αορτής, είναι απαραίτητο να κάνουν έλεγχο για πιθανό ανεύρυσμα της ανιούσας αορτής.

Un problème avec votre navigateur est apparu.
Merci d'activer le javascript dans les préférences de votre navigateur et de mettre à jour le plugin flash à cette adresse:

FLASH

Si le problème persiste, merci de contacter le webmaster.

Design: Ginsao / Web: 3octets / Hosting: Kbit